28 Nisan 2013 Pazar

AB COMENIUS PROJELERİ NEDİR?


Comenius programı adını, Çek Cumhuriyeti’nin Moravya bölgesinde doğmuş olan düşünür,eğitimci,filozof ve din bilgini Johan Amos Comenska’dan almıştır. Eğitimin nihai hedefinin Avrupa’da kalıcı barışı sağlamak olduğunu dile getiren Comenius’un fikirleri Socrates programının temel fikirleri ile aynı olup Comenius programı altında ifade edilmiştir.
   Comenius Okul Ortaklıkları Avrupa'daki okullar arasında işbirliğini teşvik etmek suretiyle eğitimde Avrupa boyutunu geliştirmeyi hedeflemektedir. Ortaklıklar, farklı ülkelerdeki öğrenci ve öğretmenlere ortak ilgi alanındaki bir veya daha fazla konuda birlikte çalışma fırsatı sağlamaktadır. Bazı ortaklıklar öğrencilerin aktif katılımına odaklanırken, diğerleri pedagojik veya okul ve eğitim konularına yoğunlaşmakta ve esas olarak öğretmenlerin ve idari personelin katılımını gerektirmektedir. Comenius Okul Ortaklıklarının bazıları dil odaklı olup öğrencilerin ortak ülkenin dilini  tanıma fırsatı sağlamaktadır.

   Okul Ortaklıkları projenin odaklandığı konu kapsamında yapılacak çalışmalar aracılığıyla; ekip çalışması, sosyal beceriler, proje faaliyetlerini planlama ve yürütme ile bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılmasında da öğrenci ve öğretmenlerin yetenek ve becerilerini geliştirmelerine  yardımcı olur. Ayrıca, farklı ülkelerden okullarla bir ortaklık içinde yer almak, öğrenci ve öğretmenlerin yabancı dillerini kullanmalarına ve geliştirmelerine imkan vererek ve yabancı dil öğrenmeye yönelik motivasyonlarını artırmaktadır.
   Okul ve öğrenci odaklı ortaklıklar Çok Taraflı Ortaklıklar olup en az biri Avrupa Birliği üyesi ülke olmak üzere en az üç ülkenin ortaklığını gerektirir. Dil odaklı projeler ise İki Taraflı Ortaklıklar olup en az biri Avrupa Birliği üyesi olmak üzere iki ülkenin ortaklığıyla gerçekleştirilir ve en az 10 günlük bir sınıf değişimini içerir.
   Programa Dahil Olan Ülkeler
  • 27 AB Üyesi Ülke
  • Norveç
  • Lihtenştayn
  • İzlanda
  • Türkiye (2004’ten beri)
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara